Karakuri - nízkonákladová automatizace

Co znamená "Karakuri"? Je to automatizační mechanismus, který byl vynalezen v Japonsku. 

Po celá desetiletí je Karakuri ústředním prvkem štíhlé filozofie, odkazuje na jednoduchou, ale inteligentní automatizaci procesů založených na fyzikálních principech - bez pohonů, senzorů, elektřiny nebo stlačeného vzduchu. Záměrem je využití již existujících zdrojů - stávajících zařízení, dílů a komponentů na jedné straně a kreativity pracovních sil na místě na straně druhé (nízkonákladová automatizace). Karakuri by měla být zábava!



Unikátní projekt ve štíhlé výrobě

Představujeme Vám sofistikovaný projekt na přepravu dílů přes komunikaci ve výrobní hale, na kterém jsme pracovali společně se společností item. Výsledkem jsou dva mosty z trubkového systému LPS, pracující bez pohonů, senzorů a elektřiny.

Více informací o projektu najdete zde 

Co je to KARAKURI

Jedná se o pozoruhodnou metodiku, která přispívá k zlepšení produktivity a snížení nákladů společnosti. Tato technika pochází z Japonska, v doslovném překladu znamená „šikovné mechanismy“, a jedny z prvních karakuri byly použity v loutkovém divadle. Cílem novodobých karakuri v průmyslových aplikacích je snížení standardního času, snížení fluktuace cyklového času, snížení času na přestavby a také zlepšení ergonomie, což po úspěšné implementaci vede k úspoře nákladů.

V našem prostředí se jedná se o systém jednoduché automatizace bez použití čidel, servomotorů aj. Použitím kruhových trubek systému štíhlé výroby, jejich příslušenství a vyráběných dílů lze vytvořit jednoduché překlápěcí regály, skluzy, výtahy atd. za použití pouze gravitace, lidské síly příp. pružin.

Při vhodném navržení systému tak může dojít k velké finanční úspoře za vyrobenou sestavu (nejsou použity drahé elektroprvky) a dále dochází k úspoře při vlastním provozu.

Výhody aplikací Karakuri

Karakuri to je nízkonákladová automatizace. Náklady se obvykle pohybují o 80 až 90 % níže než komplexně automatizované výrobní procesy. Poskytuje však podobnou úroveň efektivity. Objevte výhody Karakuri:

  • optimalizace procesů
  • snižuje namáhavost práce
  • zlepšuje efektivitu
  • rychlost
  • úspora místa
  • zjednodušení práce

Jednoduchý systém automatizace KARAKURI – Instruktážní video

Příklady použití v praxi

Trubkový systém pro štíhlou výrobu D30 lze použít k vytvoření inteligentních aplikací Karakuri, které využívají gravitační zákony a mechaniky.