Ozubené řemeny vyrobené z termoplastické polyuretanové směsi mohou být opatřeny navařenými unašeči pro použití především u dopravních aplikací.

Výběr provedení unašečů je závislý na dopravovaném předmětu a účelu dopravy. Unašeče mohou být vyrobeny v téměř jakémkoliv tvaru a konstrukci.

Ozubené řemeny s navařenými unašečiTechnické vlastnosti

  • dostupné pro všechny standardní rozteče
  • "non marking" provedení
    (neznečišťuje dopravovaný materiál)
  • odolný design
  • více než 2.000 existujících tvarů a konstrukcí
  • tepelný proces spojení unašeče s řemenem
Umístění unašečů

Umístění unašečůDoporučujeme zvolit rozteč unašečů A tak, aby korespondovala s roztečí řemene, nebo jejími násobky. Takto lze dosáhnout nejužších tolerancí a minimalizovat efekt celkové délkové tolerance řemene. Unašeče mohou být také umístěny na neroztečných vzdálenostech, avšak v takovém případě je nutné při návrhu zohlednit kumulativní toleranci délky řemene. Unašeče mohou být umístěny nad zubem (1) nebo mimo zub (2), přičemž maximální flexibility řemene je dosaženo při umístění unašeče nad zubem.

Pevnost unašečů

Pevnost unašečů Pevnost unašeče, a tedy jeho únosnost, primárně závisí na velikosti navařené paty unašeče. Pevnost unašeče je ovlivněna typem a směrem aplikovaného zatížení. Při přetížení je nečastějším formou poškození ohnutí nebo zdeformování unašeče či řemene, v některých případech i jeho utržení

Rozměry unašečů

Rozměry unašečů Nejdůležitějšími faktory při dimenzováni unašečů jsou velikost základny unašeče (paty unašeče) a pozice unašeče na řemeni. Tloušťka unašeče a jeho pozice může ovlivnit flexibilitu řemene a také minimální průměr použitých řemenic. Flexibilitu řemene můžeme maximalizovat umístěním unašeče přímo nad zubem řemene. S rostoucí tloušťkou paty unašeče narůstá minimální průměr řemenic použitých v systému v závislosti na poloze paty unašeče, viz tabulka rozměrů unašečů.

Široké unašeče nebo unašeče s oporou

Široké unašeče nebo unašeče s oporou Unašeče, které přenášejí vysoké zatížení jako např. posuvné vačky, vyžadují vetší podpěrnou šířku. Pro tento účel mohou být vyrobeny se dvěma nebo více patami, přičemž z důvodu maximalizace flexibility řemene je navařena pouze pata, která přenáší sílu při zatížení. Toto řešení zajišťuje stále dostatečnou flexibilitu při ohybu řemene přes řemenici a současně tuhost unašeče při zatížení.

Segmentové unašeče

Segmentové unašeče V případě použití unašeče jako rozměrného dopravníku musí být unašeče z důvodu zachování flexibility řemene rozděleny do segmentů nebo opatřeny průřezy.

Unašeče s dírami

Unašeče s dírami Pro aplikace, kde je zapotřebí k unašečům připevnit další komponenty, je možné vyrobit unašeče s dírami. Díry mohou být vyvrtány do unašeče před jeho spojením s řemenem nebo jsou již zohledněny při jeho samotné výrobě, v závislosti na počtu a specifických požadavcích použití. Tolerance vzdálenosti otvoru od povrchu řemene je ovlivněna pojícím procesem paty unašeče a povrchu řemene.

Unašeče s vložkami

Unašeče s vložkami Unašeče mohou být opatřeny kovovými vložkami, které mohou být zhotoveny výrobcem nebo dodány zákazníkem. Ozubené řemeny s takovými unašeči jsou často alternativou k řetězům s unašeči.

Navařovací lem

Navařovací lem Během navařovacího procesu se může v oblasti kontaktu unašeče a řemene objevit lem, který může být na požádání odstraněn.

Kolmost

Kolmost navařovaných unašečů Kolmost navařovaných unašečů se pohybuje v rozsahu ±1°.


Aktualizováno: 22. 5. 2019

Radim Pochopien

Technický poradce

Radim Pochopien

Technický poradce