Dopravní ozubené řemeny

Pro dopravní účely nejčastěji používáme polyuretanové ozubené řemeny svařené jako nekonečný řemen. Pokud nestačí pouze samotný standardní řemen, pro specifické dopravní aplikace využíváme několik možností zakázkových modifikací. Volba vhodného řešení závisí na typu aplikace a potřebné funkci, kterou má splňovat.

Transportní vrstvy zvyšují nebo snižující koeficient tření, jsou odolné vůči prořezům, rozlišujeme s abrazivní odolností, teplotně odolné vrstvy a jiné. Zajistit přepravu zboží či materiálů můžeme také pomocí unašečů navařovaných či mechanicky montovaných. Ozubené řemeny ale i transportní vrstvy mohou být pro zlepšení funkčnosti následně mechanicky opracované  – broušením, děrováním, frézováním zubů či hřbetu řemene, řezáním vodním paprskem.

Jsme připraveni Vám asistovat při konzultaci a návrhu vhodného řešení.



Řezání řemenů

Skladové ozubené řemeny jak neoprenové, tak polyuretanové máme k dispozici v širokých rukávech, ze kterých připravíme šířku potřebnou pro Vaše zařízení. Minimální a maximální délka je od 130 mm do 25.000 mm.

Mechanické spoje

Jsou jednoduché a funkční alternativy k nekonečným řemenům, které umožňují rychlou instalaci či výměnu řemenů bez potřeby demontáže stroje nebo zařízení. V tom je jeho neocenitelná výhoda, která rapidně sníží čas odstávek při výměně a tím také sníží značnou část nákladů.

Hlavní využití mechanických spojů nalézáme u dopravních aplikací.

Rozlišujeme dva typy systémů - spoj pomocí ocelových čepů a ERO Joint HP.

Mechanické unašeče

Systém mechanického upevnění unašečů si získává svou oblibu díky svým výhodám vůči řemenům s navařenými unašeči. Možnost použití téměř jakéhokoliv materiálu a tvaru unašeče je dalším obrovským benefitem tohoto systému. 

Navařené unašeče

Ozubené řemeny vyrobené z termoplastické polyuretanové směsi mohou být opatřeny navařenými unašeči pro použití především u dopravních aplikací.

Výběr provedení unašečů je závislý na dopravovaném předmětu a účelu dopravy. Unašeče mohou být vyrobeny v téměř jakémkoliv tvaru a konstrukci.

Transportní vrstvy

Polyuretanové ozubené řemeny mohou být na hřbetu opatřeny transportními vrstvami s různými charakteristikami, které umožňují použití těchto řemenů v široké škále dopravních aplikací.

Volba vhodného typu transportní vrstvy se provádí především na základě vlastností dopravovaného předmětu a potřebné přilnavosti. Transportní vrstvy s vysokým třením poskytují dobrý unášecí efekt, vrstvy s nízkým třením snižují nároky na výkon pohonné jednotky, měkké vrstvy jsou vhodné pro dopravu křehkých předmětů, zatímco tvrdé vrstvy jsou vhodné pro dopravu předmětů s ostrými hranami.

Svařované polyuretanové řemeny

Pro výrobu svařovaných ozubených řemenů se využívá PU metráž z vysoce odolného termoplastického materiálu za použití tažných vláken, nejčastěji ocelových, který je dále tepelně opracovatelný, tudíž jej umíme pomocí speciálního svařovacího vybavení spojit v nekonečný řemen. V místě sváru jsou přerušená tažná vlákna, která způsobují nižší únosnost asi o 50 % přenositelné síly metráže.

Mechanické opracování

Pro zlepšení funkčnosti mohou být řemeny mechanicky opracovány.

Pro takovéto účely lze použít řemeny se zesíleným hřbetem, který umožňuje při návrhu provedení širokou škálu designových alternativ. Ozubené řemeny se zesíleným hřbetem mají nižší ohebnost, z tohoto důvodu je potřeba použít řemenice o větších průměrech. Flexibilitu těchto řemenů lze zlepšit příčnými řezy nebo příčným drážkováním.

Radim Pochopien

Technický poradce

Radim Pochopien

Technický poradce