Polyuretanové ozubené řemeny mohou být na hřbetu opatřeny transportními vrstvami s různými charakteristikami, které umožňují použití těchto řemenů v široké škále dopravních aplikací.

Volba vhodného typu transportní vrstvy se provádí především na základě vlastností dopravovaného předmětu a potřebné přilnavosti. Transportní vrstvy s vysokým třením poskytují dobrý unášecí efekt, vrstvy s nízkým třením snižují nároky na výkon pohonné jednotky, měkké vrstvy jsou vhodné pro dopravu křehkých předmětů, zatímco tvrdé vrstvy jsou vhodné pro dopravu předmětů s ostrými hranami.

Transportní vrstva nebo zubová strana řemene může být mechanicky opracována s ohledem na specifické požadavky dopravních aplikací. Například pro zlepšení celkové ohebnosti řemene lze transportní vrstvu opatřit příčnými drážkami.

Konstrukce PU ozubených řemenů s transportní vrstvou

Polyuretanové ozubené řemeny – Konstrukce transportní vrstvyPolyuretanové ozubené řemeny – Aplikace transportní vrstvy

 

Teplotní vlivy
Při transportu horkých předmětů (nad 70 °C) je nutné zajistit co nejkratší kontakt s řemenem tak, aby nedošlo k prohřátí jeho střední části nad 70 °C. Krátkodobě může být řemen s transportní vrstvou vystaven i vyšším teplotám, je-li zajištěno jeho dostatečné chlazení.
Při teplotách nad 60 °C může dojít k nepatrnému snížení únosnosti zubů řemene. Dodatečnou bezpečnost při návrhu řemene zohledňující tento teplotní vliv volíme pouze v případě vyššího zatížení.
Při nízké okolní teplotě klesá ohebnost transportní vrstvy a flexibilita ozubeného řemene, z tohoto důvodu je potřeba použít řemenice o větších průměrech.
Údaje o minimálních průměrech řemenic jsou stanoveny pro okolní teplotu 20 °C a obvodovou rychlost do 1 m/s za předpokladu nízkého zatížení transportovaným předmětem.
Použití na řemenicích s menšími než minimálními doporučenými průměry konzultujte s našimi specialisty.

Mechanické opracování
Ozubené řemeny opatřené transportní vrstvou mohou být pro zlepšení funkčnosti mechanicky opracovány.

Dopravní řemeny s vyšší transportní vrstvou mají omezenou ohebnost, z tohoto důvodu je potřeba použít řemenice o větších průměrech. Ohebnost transportní vrstvy lze navýšit pomocí příčných řezů nebo příčným drážkováním. Pro zlepšení synchronizace dopravy a polohování je možné transportní vrstvu opatřit frézovanými drážkami.


Aktualizováno: 22. 5. 2019

Radim Pochopien

Technický poradce

Radim Pochopien

Technický poradce