Cviky pro zdravé držení těla

Již během několika dnů, či týdnů může mít špatné držení těla výrazný negativní dopad na vaše zdraví.

Ergonomické tipy společnosti item popisují, na co je třeba dbát, pokud jde o pracovní židle nebo umístění nástrojů a osvětlení, abyste své tělo udržovali silné a zdravé dlouhodobě.

Systematická ergonomie!

Společnost item se stala prvním a jediným dodavatelem průmyslových systémů pracovních stolů, kterému byla udělena pečeť AGR společnosti Aktion Gesunder Rücken e. V. (Kampaň pro zdravá záda). Další informace jsou k dispozici na adrese www.agr-ev.de

Udržovat si své zdraví je snadné. I pouhá pravidelná změna polohy vám pomůže udržet tělo během dne v kondici a zdravé. Koneckonců, pokud jste ve stejné poloze příliš dlouho, není to pro vás dobré, protože na tělo působí nerovnoměrná zátěž. Tyto rychlé cviky mohou být prováděny u vašeho pracovního stolu nebo na pracovišti a mají okamžitý účinek - aniž by docházelo k přílišnému vypětí.

Takže se jednoduše začněte hýbat - jdeme na to!

Začínáme ve stoje

Postavte se rovně, držte krk rovný a natažený. Rozkročte se zhruba na šířku kyčlí. V každé pozici setrvejte přibližně 15 sekund.

Protahování přední části stehna
Protahování přední části stehna

Uchopte za zády pravé chodidlo pravou rukou. Neohýbejte záda! Tlačte chodidlo směrem nahoru k hýždím. Nyní vyměňte strany.

Protahování lýtkového svalu
Protahování lýtkového svalu

Nakročte jednou nohou dopředu. Přemístěte váhu na přední (ohnutou) nohu a udržujte patu zadní nohy na podlaze. Pomalu protáhněte koleno zadní nohy. Nyní vyměňte strany.

Protahování zadní části nohy
Protahování zadní části nohy

Nechte patu zadní ohnuté nohy na podlaze. Udržujte přední nohu v rovné poloze a zvedněte prsty na noze. Předkloňte tělo lehce směrem k podlaze. Nyní vyměňte strany.

Protahování postranních svalů trupu
Protahování postranních svalů trupu

Zvedněte paže a uchopte levé zápěstí pravou rukou. Nakloňte paže, hlavu a trup napravo. Nyní vyměňte strany.

Protahování páteře a paží
Protahování páteře a paží

Zaklesněte do sebe prsty, otočte ruce tak, aby vaše dlaně směřovaly od vás a natáhněte paže nahoru do stropu. Protáhněte si lokty. Ramena nechte klesnout.

Protahování střední části páteře
Protahování střední části páteře

Spojte ruce za zády. Natáhněte paže směrem dolů a držte je rovně. Tlačte hrudní kost směrem nahoru.

Rychlá pomoc pro bederní oblast
Rychlá pomoc pro bederní oblast

Položte ruce na spodní část zad. Prohněte horní část těla jemně dozadu.

Protahování zádových svalů
Protahování zádových svalů

Natáhněte paže před sebe. Pomalu se sklánějte do dřepu, dolů k podlaze. Setrvejte v této pozici deset vteřin, pokud to zvládnete.

Začínáme v seděZačínáme v sedě

Sedněte si rovně a položte obě chodidla na podlahu. V každé pozici setrvejte přibližně 15 sekund. Ideální výška sedu je taková, kdy se stehna lehce sklánějí ke kolenům.

Protahování krku
Protahování krku

Předkloňte hlavu dolů. Zaklesněte prsty do sebe a položte ruce za hlavu. Přesuňte lokty dopředu a opatrně se protáhněte.

Protahování boční strany krku
Protahování boční strany krku

Nechte ramena poklesnout. Položte jednu ruku za hlavu. Nakloňte hlavu na stranu bez otáčení. Natáhněte druhou paži směrem dolů. Nyní vyměňte strany.

Protahování předloktí a prstů ruky
Protahování předloktí a prstů ruky

Natáhněte jednu ruku před sebe ve výšce ramen. Prsty držte směrem dolů. Použijte druhou ruku, abyste je trochu protáhli. Nyní vyměňte strany.

Tyto zdravotní tipy jsou jednoduše určeny k tomu, aby vám pomohly uvolnit tělo a nejsou alternativou odborné lékařské pomoci. Každý, kdo je používá, tak činí na vlastní nebezpečí. Pokud máte problémy se zády nebo potíže s páteří, poraďte se s lékařem.


Aktualizováno: 15. 11. 2021