Lineární jednotky

Lineární jednotky z naší nabídky jsou komplexním řešením na klíč.

V naší nabídce najdete 28 jednotek připravených k okamžité instalaci s řadou různých typů vedení a pohonů. Jednotky jsou dodávány s pohonnými elementy, motory, řídícími jednotkami a dalším příslušenstvím a jsou podporovány také intuitivním softwarem, který zajistí konfiguraci a uvedení do provozu. Vyberte, nainstalujte a spusťte - automatizace může být tak snadná!



Vzorová řešení aplikací lineárních jednotek

Lineární jednotky lze použít v nejrůznějších aplikacích. Pro Vaši lepší představu přinášíme vzorová řešení konkrétních aplikací.

Najdete zde také CAD data, 3D pdf nebo kusovníky ke stažení.

Lineární jednotka KLE 5 40x40 LR

Lineární jednotka s šířkou pouze 40 mm. Přes své kompaktní rozměry si zachovala všechny klíčové vlastnosti řady KLE. Vozík a pojezdové kulatiny jsou zabudovány v dutině profilu a jsou kryty ozubeným řemenem. S výjimkou vozíku jsou všechny pohyblivé částí bezpečně skryty. Vyznačuje se rychlostí až 1 m/s, opakovatelnou přesností 0,1 mm, zdvihem až 2.200 mm, stoupáním 90 mm/ot a hnací silou až 150 N.

Nový typ lineární jednotky KLE 5 40x40 LR je již k dispozici také v konfigurátoru item MotionDesigner©.

Lineární jednotka KLE 5 40x40 LR

Lineární jednotka GSF 6 60 TR 12x3

Kombinuje kluzné vedení s nízkým koeficientem tření a pohon samosvorným trapézovým šroubem. Díky integrovaným podpěrám vřetena je zdvih jednotky až 2.800 mm dostupný i při maximální rychlosti 0,03 m/s. Bezúdržbový systém s pracovním cyklem až 1.000 km. Jedná se o obzvláště hospodárné řešení především pro svislé aplikace.

Nový typ lineární jednotky GSF 6 60 TR 12x3 je již k dispozici také v konfigurátoru item MotionDesigner©.

LPS v kombinaci s lineární jednotkou GSF

Hnací sada NEMA 24

Umožňuje připojení na vybrané lineární jednotky item bez nutnosti obrábění motory NEMA 24 standard ICS 16-2001.

Výběr lineární jednotky

Která technologie je nevhodnější? To bude záviset hodně na tom, pro jaké účely ji chcete využít. Definovali jsme čtyři kritéria, která Vám pomohou najít rychleji ideální řešení právě pro Vaši aplikaci:

  • užitečné zatížení
  • rychlost
  • opakovatelná přesnost
  • maximální zdvih

Výběr lineární jednotky 

Software

Pomocí jednoduchého konfigurátoru můžete i Vy sami navrhnout vhodné řešení automatizace.

Lineární jednotky s ozubeným řemenem

Tyto lineární jednotky jsou určeny pro extrémně dynamický pohyb a pro krátké časy cyklu. Jsou vhodné pro přenos velkých sil. U tohoto pohonu se ozubený řemen mechanicky zachycuje kolem ozubené řemenice poháněné motorem. Tento tvarový styk eliminuje prokluz. Systém může také rychle změnit směr a uvést do pohybu velké množství hmot. Lineární jednotky s ozubeným řemenem mohou být postaveny prakticky v jakékoli délce.

Lineární jednotky s kuličkovým šroubem

Jednotky s kuličkovým šroubem se používají tam, kde je vyžadována velká síla a přesné polohování. To je umožněno díky pohonu s přesným vřetenem. Rychlost a přesnost polohování jsou do značné míry určené vedením v závitu. Použitím vřetene s větším stoupáním se zvyšuje rychlost jízdy, kterou může lineární jednotka s kuličkovým šroubem vyvinout. Tento typ pohonu je méně náchylný k nekontrolovatelnému pohybu vozíku ve vertikálních aplikacích. Díky převodovému poměru na kuličkovém šroubu stačí u motoru menší brzdný moment než u jiných typů pohonu.

Lineární jednotky s řetězem

Řetězový pohon je odolný vůči znečištění, může přenášet velké síly a je také ideální pro vertikální pohyby. Používá se tam, kde je vyžadována absolutní spolehlivost, a to i v náročných podmínkách. Lineární jednotky s řetězovým pohonem přenášejí velké síly ve směru jízdy a vykazují vynikající charakteristiky zatížení, často se používají pro stavbu zdvihacích dveří a jiné vertikální aplikace.

Lineární jednotky s ozubeným hřebenem

Lineární jednotka s pohonem ozubeným hřebenem je často nejlepší řešení tam, kde je vyžadován silný zdvih a přesné ovládání. Hnací ozubené kolo se pohybuje po přímém ozubení, čímž se eliminuje možnost skluzu. Otáčivý pohyb hnacího motoru se tak přemění přímo do přímočarého pohybu vozíku.

Pohon ozubeným hřebenem je robustní lineární pohon, který lze použít k pohybu těžkých břemen. Vysoký standard přesnosti polohování se dosahuje i na dlouhých osách, neboť se ozubený hřeben ani při zatížení neroztahuje.